top of page

ניתוח פונדמנטלי

 

מצב הכלכלה, מצב סקטורים מסוימים, ריבית, אינפלציה ועוד. ניתוח פונדמנטלי של מניה עשוי לבחון את איכות מוצריה, איכות ההנהלה, מאזניה, פוטנציאל השוק שלה, פטנטים וכו', בהנחה שעם הזמן, יעילות השווקים תוביל להתאמה בין מחיר המניה בבורסה לבין שוויה הנסחר של המניה. משקיעי בורסה של הטווח הארוך, קרנות או פרטיים המאמינים ביעילות הניתוח הפונדמנטלי בשוק ההון, נוהגים להשקיע את כספם במניות לפי תרחישים פונדמנטליים. סוחרי הטווח הקצר נוהגים לנתח מניות לפי תרחישים טכניים בהתבסס על התנהגות גרף המניה בהאמינם שמחיר המניה משקף את כל מה שהציבור יודע או אינו יודע לגבי המניה.​

ניתוח פונדמנטלי של ניירות ערך הוא מלאכה קשה הרבה יותר מניתוח טכני. הוא מחייב לצלול לתוך הדו"חות הכספיים של חברות ולהכיר לעומק את הענף שבו הן פועלות. המלאכה הזאת קשה ומתישה ומחייבת מאמץ מתמשך - ואין בה קיצורי דרך.

לטענתם של הפונדמנטליסטים, זוהי עבודה שמצדיקה את עצמה משום שהיא מאפשרת להם להגיע למידע שאינו מצוי בידיהם של משקיעים אחרים. מידע עודף הוא עניין שבשוק ההון ניתן לתרגם אותו לרווחים גבוהים יותר.

חשוב לזכור, עם זאת, שניתוח פונדמנטליסטי, למרות ההילה שלעתים מיוחסת לו, אינו חסין מטעויות. חלק מהניתוח מבוסס לא פעם על הערכות שונות של המנתח - ולא תמיד על עובדות מוצקות. הערכות כאלה תמיד עלולות להתברר כשגויות. טעות אחרת יכולה להתקבל בפרשנות לעובדות, או בתמחור של החברה.

היתרון של מנתח פונדמנטליסטי מצוי בדרך המובנית שבה הוא מקבל את החלטותיו, וביכולת שלו לתקן את שגיאותיו. משקיע שמבין היטב מדוע קיבל את החלטות ההשקעה שלו יוכל לדעת טוב יותר מתי כדאי לו למכור את המניה, ומתי מותר לשנות את דעתו בהתאם לשינויים שמתרחשים במציאות.

למעשה, לניתוח הפונדמנטלי ישנם שני חלקים חשובים: ניתוח כמותי וניתוח איכותי. הניתוח הכמותי כולל הכרה לעומק של הדו"חות הכספיים של חברה, והשוואתם לתוצאות שהיא השיגה בעבר או לחברות דומות לה באותו ענף.

הניתוח האיכותי נוגע בשאלות מורכבות שקשורות בעסקי החברה ושקשה לכמת אותן במספרים: עד כמה אינטנסיבית התחרות בענף שבו פועלת החברה? מהי איכות ההנהלה שלה? מהו המודל העסקי שלפיו היא מייצרת את הכנסותיה? אילו שינויים טכנולוגיים עשויים להשפיע עליה בעתיד הקרוב והרחוק? מהם התנאים הרגולטוריים שבהם היא פועלת וכיצד הם עשויים להשתנות? מהם יתרונותיה היחסיים לעומת המתחרות שלה, והיכן מצוי פוטנציאל הצמיחה שלה?

בסופו של הניתוח הכמותי והאיכותי יוכל המנתח לנסות להעריך מה יהיה קצב צמיחת המכירות של החברה בעתיד, מה יהיו רווחיה, וכיצד ייראה תזרים המזומנים שלה. על בסיס מספרים אלה (שבדרך כלל צריך להציגם כטווח מסוים ולא כמספר מדויק), אפשר לנסות לאמוד את שוויה הכלכלי.

המספרים האלה אינם חקוקים בסלע. ככל שהם מבוססים יותר על הערכות ופחות על עובדות, מרחב הטעות יהיה גדול יותר. אין מה לעשות, עולם ההשקעות הוא עולם של אי ודאות משום שהוא תלוי בעתיד - ולא בעבר. השווי של חברה ייקבע לפי ביצועיה העתידיים ולא על סמך הרווחים שהיא כבר ייצרה בשנים הקודמות. השימוש בנתונים היסטוריים חשוב בכל זאת משום שהוא נותן בסיס להערכת ביצועי החברה בעתיד.

חלק עיקרי לצבור מידע הוא על ידי אתרים כלכליים :

 

ניתוח פונדמנטלי, Fundamental Analysis, הוא ניתוח שוק הבוחן סיבות סביבתיות המשפיעות על ההיצע והביקוש של השוק כגון:

אתר זה נבנה על ידי אלכסנדר מטייב

bottom of page